Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Βγάλε το πλαστικό από τη ζωή σου


Βγάλε το πλαστικό από τη ζωή σου

 


Όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, βρίσκεται ακόμα σε κάποια μορφή πάνω στον πλανήτη. Είμαστε τόσο εθισμένοι σε αυτό που χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο απ' όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Η πλαστική ρύπανση βρίσκεται παντού: από τον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέχρι τις πιο απόμακρες παραλίες και ακατοίκητα νησιά. Όμως ο πλανήτης μας δεν είναι μίας χρήσης!

Το πρόβλημα

Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ καταλήγει και στο πιάτο μας.

Και οι λύσεις
Δουλεύουμε δυναμικά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στη ρίζα του. Γινόμαστε κομμάτι της παγκόσμιας συμμαχίας και πιέζουμε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης και τους πολιτικούς να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του. Αλλάζουμε συνήθειες και εμείς οι ίδιοι: μειώνουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μας μπορεί να το κάνει, αφού οι λύσεις είναι πολύ πιο εύκολες από ότι φανταζόμαστε. Παράλληλα πιέζουμε το Δήμο μας να ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων, ως βασική και επιβεβλημένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση, δείγμα κουλτούρας και πολιτισμού, οφείλει να αποτελέσει για όλους μας στάση ζωής.


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2019/904  σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον:

“Στην ΕυρωπαϊκήΈνωση, το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50 % και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου. Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κοινών καταναλωτικών προϊόντων ταχείας κατανάλωσης που απορρίπτονται αφού έχουν χρησιμοποιηθεί μία φορά σύμφωνα με τον προορισμό τους, ανακυκλώνονται σπανίως και συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια... Επομένως τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη αποτελούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στο πλαίσιο των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ έχουν σοβαρό κίνδυνο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία και βλάπτουν δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η ναυτιλία.

Σύμφωνα με τα άρθρα 4  και 5 της παραπάνω οδηγίας ΕΕ τα κράτη μέλη δεσμεύονται:
-                    για την φιλόδοξη και σταθερή μείωση κατανάλωσης κάποιων πλαστικών μίας χρήσης (όπως κυπελάκια και τα καπάκια τους, περιέκτες τροφίμων άμεσης ή απευθείας κατανάλωσης)
-                    για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά κάποιων πλαστικών μίας χρήσης (όπως μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, πλαστικά ξυλάκια που στηρίζουν μπαλόνια,  όλους τους περιέκτες ποτών/τροφίμων/καπάκια τους και τα κυπελάκια που κατασκευάζονται από διογκωμένο πολυστυρένιο) και όλων των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.





ΚΑΝΕ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΟΥ 
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ
  
  • Βγάλε το πλαστικό από τις καθημερινές σου συνήθειες και τις καταναλωτικές σου προτιμήσεις. Όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τη χρήση του, τουλάχιστον φρόντισε να είναι επαναχρησιμοποιούμενο ή/και ανακυλώσιμο/ανακυκλωμένο και όσο δυνατόν λιγότερο (πχ μεγάλες συκευασίες).
  • Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια.
  • Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια.
  • Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.
  • Μην αγοράζεις και μη χρησιμοποιείς πλαστικά μίας χρήσης.  Συνήθως δεν ανακυκλώνονται, δεν επαναχρησιμοποιούνται και έτσι αναπόφευκτα συντελούν στην πλαστική ρύπανση. Όσα απο αυτά κατασκευάζονται από πολυστυρένιο (PS, χρησιμοποιειται για κάποια πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης) περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ενώσεις και δεν γίνονται καν δεκτά από τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης. Έτσι και αλλιώς, τα επόμενα χρόνια, τα πλαστικά μίας χρήσης είτε θα μειωθούν δραστικά και σταθερά (κυπελάκια/καπάκια, περιέκτες τροφίμων για άμεση ή απευθείας κατανάλωση), είτε θα απαγορευτούν εντελώς (μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, πλαστικά ξυλάκια που στηρίζουν μπαλόνια,  όλους τους περιέκτες ποτών/τροφίμων/καπάκια τους και τα κυπελάκια που κατασκευάζονται από διογκωμένο πολυστυρένιο)  βάσει της ευρωπαικής οδηγίας 2019/904
  • Πίεσε τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, την Δημοτική αρχή και τους συλλόγους στις δράσεις τους (όταν δεν μπορούν για πρακτικούς λόγους να χρησιμοποιήσουν επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία πολλαπλών χρήσεων) να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενα/κομποστοποιήσιμα/οικολογικά προϊόντα μίας χρήσης αντί για πλαστικά. Βιοδιασπώμενο είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί σε συνθήκες κομποστοποίησης να διασπαστεί πλήρως. Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση ΕΝ 13432 εγγυάται ότι το υλικό θα ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον υπό τη μορφή οργανικών ουσιών, εντός 90 ημερών.
  • Προώθησε την ανακύκλωση των πλαστικών και την κομποστοποίηση των βιοδιασπώμενων/ βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων.






ΓΙΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
 ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ...
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!

 ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ,
 ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ και έτσι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.

  • Το μπωλ σερβιρίσματος της σούπας τραχανά είναι κατασκευασμένο από μπαμπού, το αγοράζετε 1 ευρώ και το παίρνετε σπίτι σας για να το ξαναχρησιμοποιήσετε.

  • Το κουταλάκι σούπας αποτελείται απο βιοαποικοδομήσιμο CPLA  (μίγμα λακτιδίου και αλειφατικών πολυεστέρων). Μπορούμε άφοβα να το πετάξουμε στα σκουπίδια αφού είναι βιοδιασπώμενο και γίνεται γρήγορα οργανική ύλη ή, ακόμα καλύτερα, να το κομποστοποιήσουμε για την παραγωγή λιπάσματος!  Δυστυχώς, προς το παρόν, η ανακύκλωση των ειδών που κατασκευάζονται από CPLA και PLA είναι εφικτή μόνο στο εξωτερικό.
 
 
 
 
  • Τα ποτήρια είναι από χαρτί με την πιστοποίηση FSC (πρότυπο αειφορικής διαχείρισης δασών) με εσωτερική επικάλυψη από βιοαποικοδομήσιμο PLA (πολυγαλακτικό οξύ, βιοδιασπάσιμος και βιοδραστικός θερμοπλαστικός αλειφατικός πολυεστέρας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως το άμυλο καλαμποκιού, οι ρίζες ταπιόκα σε φλούδες ή το άμυλο, ή το ζαχαροκάλαμο). Σε αντίθεση με τα κοινά χάρτινα ποτήρια τα οποία εχουν επικάλυψη από πλαστικό και συνεπώς δεν ανακυκλώνονται, τα ποτήρια που χρησιμοποιούμε μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε σαν χαρτί, να τα πετάξουμε άφοβα στα σκουπίδια αφού είναι εξ' ολοκλήρου βιοδιασπώμενα και γίνονται γρήγορα οργανική ύλη ή ακόμα καλύτερα να τα κομποστοποιήσουμε για την παραγωγή λιπάσματος.


  • Επίσης, είναι σημαντικό για την υγεία μας ότι, με την χρήση των παραπάνω χρησιμοποιούμενων μη πλαστικών ειδών, το φαγητό ή το ποτό (ιδίως επειδή αυτά είναι ζεστά) δεν έρχεται σε επαφή με πλαστικό υλικό.





           






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΤΟΜΟΙ