Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013 Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2013 17-19 Μαΐου 2013









ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ 24ΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2013 το θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων θεσπίστηκε το 2005 από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Ο εορτασμός υποστηρίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και την UNESCO, Στόχος του είναι το άνοιγμα των μουσείων σε νέες κατηγορίες κοινού.

Τα μουσεία στη σύγχρονη εποχή βασίζονται στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσουν και εκθέτουν, αλλά και στη δημιουργικότητα και στη ζωντάνια των δράσεών τους. Ο συνδυασμός των παραδοσιακών αξιών της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας κρίνεται απαραίτητος, τόσο για την ανανέωση των μουσείων ως φορέων μνήμης, όσο και για την επικοινωνία τους με το κοινό. Στον πυρήνα αυτού του συνδυασμού βρίσκεται η πεποίθηση ότι η δημιουργικότητα και η μνήμη μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση της κοινωνίας και να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή.

Τα μουσεία, άλλωστε, διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Διαθέτουν πλούσιες συλλογές, οι οποίες συγκροτούνται από τεκμήρια της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί ευκαιρία ανακάλυψης της ατομικής και συλλογικής μνήμης.

Η είσοδος την ημέρα αυτή στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ελεύθερη.

Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συμμετέχοντας για μια ακόμη φορά στον εορτασμό, διοργανώνει εκδηλώσεις για μαθητές και για το κοινό στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, ως εξής:

Την Παρασκευή 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολείων της Δυτικής Φθιώτιδας με τίτλο: «Η τέχνη του ψηφιδωτού ως πηγή γνώσης και φορέας μνήμης – Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της τέχνης του ψηφιδωτού στην αρχαιότητα, μέσα από τα ψηφιδωτά του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη», από τις 9:00 – 13:00. Της εκπαιδευτικής δράσης θα προηγηθεί ενημερωτική ομιλία για τις τεχνικές μεθόδους κατασκευής και τα διακοσμητικά θέματα των ψηφιδωτών του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας. Επίσης, θα λάβουν χώρα ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες από τις 9:00 έως 13:00. Οι εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνονται με την συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φθιώτιδας.

Το Σάββατο 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τις 19:00 έως τις 22:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2013».

Την Κυριακή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 14:00.